Najlepšie darčeky pre mamu & nápady na 10 darčekov zadarmo

Aj ty riešiš otázku, čo podarovať mame? V tomto článku nájdeš 10 premyslených nápadov na darčeky, ktoré by mamičky mohli oceniť od svojich detí, aj napríklad k tohotoročnému dňu matiek.


Vypočuj si tiež k tomu podcast

Epizóda 58

Malý úvod pre mamičky

Ak ste mamou, tak to poznáte, častokrát dostaneme darčeky od partnera či detí, ktoré sú síce drahé, pritom to, čo by nás naozaj potešilo nemusí stáť ani cent. Aspoň ja mám túto skúsenosť a dúfam, že ma nebudete zato odcudzovať, ale čím viac detí a čím viac povinností, o to viac si viem vychutnať tie praktické veci v živote.

Čo mi napríklad osožia nové náušnice, keď by som radšej spala 8 hodín bez rušenia lebo už 4 roky neviem, čo je neprerušovaný spánok? A čo mi osoží drahý parfém, keď by ma stokrát viac potešilo keby som 1 celý deň mohla prenechať vedenie domácnosti rodinke a ja tento čas mohla využiť na niečo, čo baví mňa (oddych, spánok)? Tým nechcem znevažovať dary od mojej rodiny, cenním si každý dar na ktorý si niekdo dal námahu a snahu, ale skôr chcem poukázať na to, že tie najcennejšie dary sú častokrát zadarmo.

Ak sa tiež v tomto popise vidíte, tak sa teším, že niesom sama a pevne dúfam, že aj iné mamičky takto zmýšľajú. Zostavila som 10 nápadov na dary pre mamu, o ktorých si myslím, že potešia každú mamičku na ktoré netreba minúť ani cent.


10 darčekov pre mamu (zadarmo)

Dospávací deň

Toto poteší azda každú mamu. Doprajte jej možnosť sa dospať toľko, koľko sa jej žiada. Zabezpečte jej nerušené ráno, tak aby sa naozaj v klude mohla vyspať.

Raňajky do postele

Pripravte pre mamu špeciálne raňajky do potesle. Môžete na to zvoliť napríklad jej obľúbené jedlo, alebo dokonca vyrobiť „jedálny lístkok“ alebo ešte lepšie podložku, ktorú skášlili deti.

Spomienková nádoba

Nech každé dieťa napíše svoje obľúbené spomienky na mamu na farebné papieriky a vloží ich do ozdobnej sklenenej nádoby alebo škatule, aby si ich mama mohla uchovať. Alternatívne môžu deti napísať, čo majú na svojej mame najviac radi, alebo čo si na nej najviac cenia.

Koláž fotiek

Tento darček zvládnu väčšie deti už samé, tie menšie budú potrebovať pomoc od dospelého. Vytvorte obraz, do ktorého nalepíte fotky pripomínajúce spoločný čas, a obohate ho o odkazy či spomienky s mamou.

Relaxačný kúpeľ

Pripravte pre mamu voňavý kúpel s voňavými sviečkami prípadne príjemnou hudbou, aby si mama mohla oddýchnuť a zrelaxovať. Aby to bol naozaj relaxačný kúpel nezabudnite po sebe aj upratať 😊 a dopriať mame hodinku naozajstného kľudu.

Kniha kupónov

Tento dar raz vytvorili moje deti a naozaj ma veľmi potešil. Vytvorte knihu kupónov plnú poukážok na špeciálne pohostenie alebo láskavé skutky, ako napríklad objatie, masáž nôh alebo deň voľna od domácich prác. Alternatívne môže každé dieťa vytvoriť kupón na domácu prácu, o ktorú sa v tento deň bude samo starať.

Záhradné dobroty

Zasadte s mamou do záhonu alebo črepníka niečo, čo budete neskôr môcť pozorovať rásť. Či už semiačka alebo cibuľky jej obľúbených kvetov, bylinku alebo zeleninu (rajčiny), tieto jej budú trvalo pripomínať spoločný čas a úsilie. Mne deti takto podarovali cibuľky tulipánov a mali sme z ních radosť niekoľko týždňov.

Rodinné dobrodružstvo

Naplánujte rodinný výlet alebo dobrodružstvo prispôsobené záujmom mamy (mama si môže sama vybrať na čo má chuť), či už ide o piknik v parku, túru do prírody alebo návštevu jej obľúbeného múzea či atrakcie, čím si spoločne ako rodina vytvoríte trvalé spomienky.

Ručne vyrobené umelecké diela

Samozrejme, že žiadna mama neodmietne ani umelecké diela pripravné jej deťmi. Či už kresby, pohľadnica, malý šperk (náramok), toto určite poteší každu mamu.

Zmes na pečenie

Pripravte mame do fľašky na mlieko alebo inej inej uzatváratelnej sklenenej fľašky (750ml) chutnú zmes na pečenie. Postačí vám na to sklenená fľaška a lievik, ktorým budete postupne nasýpať jednotlivé suché položky. A už len vytlačiť postup prípavy a prilepiť ho na fľašku.

Tuto je recept na brownies. Ďaľšie nápady na zmesky na pečenie do fľašky nájdete tiež na www.recepis.sk (napríklad hľadajte recept na – banánový chlieb, sušienky, muffiny či bábovka).

Čo potrebujete na plnenie flašky

  • 140 gramov múky
  • 1 štipka soli
  • 1 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 60 gramov kakaa na pečenie
  • 100 gramov práškového cukru
  • 50 gramov čokoládových kúskov

Postup (tento vytlačte a prilepte na fľašku)

Na prípravu brownies vložte zmes do misky s 3 rozšľahanými vajcami a 120 g rozpusteného masla. Krátko premiešajte. Cesto nalejte do malej, vymastenej formy na pečenie (približne 30*20 cm) a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.“

Záver

Dúfam, že vás týchto 10 nápadov na darčeky takisto inšpirovalo aj k tohotoročnému dňu matiek. Tieto darčeky sú nielen premyslené a osobné, ale odrážajú aj lásku a uznanie, ktoré deti ku svojej mame prechovávajú a sú (takmer) zadarmo. A ako to už v živote často platí sú tie najkrajšie veci často zadarmo.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...